Program


 

Program för våren 2022

Vaccinationsbevis Vaccinpass

Från 1 december 2021 gäller krav på vaccinationsbevis för alla över 18 år på våra evenemang. Vänligen observera att du från och med detta datum behöver uppvisa giltigt vaccinationsbevis och giltig legitimation för att kunna vara publik på våra föreställningar och konserter,
läs mer här.


Gustav Lundgren Kvartett ”French Connection”

Det finns inga tillgängliga numrerade platser för tillfället!

Torsdag 20 januari, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Gustav Lundgren
Gustav Lundgren. Foto Matias Alhambra

Gustav Lundgren är en av Europas främsta gitarrister. Han har spelat med artister allt ifrån Swedish House Maffia till Ann-Sofie von Otter. Främst har han blivit känd som en virtuos gitarrist i Django Reinhardts tradition, det vill säga den jazzstil som kallas ”Gypsy Jazz” eller ”Hot Club Music”. Musiken har förblivit populär, inte minst för sitt enorma sväng, allt sedan Franska Hotkvintettens storhetstid på 30-talet.

Här möter Gustav Lundgren tre franska mästare inom genren. Roman Vuillemin, Eduard Pennes och Aurelien Trigo är alla välkända för fansen av gypsyjazz världen över. Gitarristen Romain Vuillemin har hemma i Frankrike en egen kvartett som för vidare Django Reinhardts musik. Eduard Pennes är både gitarrist och basist och uppträder på internationella festivaler. Aurelien Trigo är jazzviolinist men med en klassisk skolning som grund. Han för vidare arvet från Stephane Grappeli, som var violinist i Franska Hotkvintetten.

”French Connection” står för grymt sväng och smittande spelglädje. Deras musik visar att den klassiska jazzen i högsta grad lever och är en outtömlig glädjekälla för oss lyssnare.

 

På scen
Gustav Lundgren – gitarr
Romain Vuillemin – gitarr
Aurelien Trigo – violin
Eduard Pennes – bas

 

Förband kl. 18.30, musikstuderande ungdomar från Sommenbygdens Folkhögskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Walk Tall

Torsdag 3 februari, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Walk Tall
Walk Tall

Walk Tall är en nybildad kvintett med några av Sveriges ledande jazzmusiker. Ledare är basisten Martin Sjöstedt som figurerar i många sammanhang som musiker, kompositör och arrangör. När han gästade oss tidigare gjorde han det som ledare av Bohuslän Big Band i Vivian Buczeks ”A Woman’s voice”.

I Walk Tall ingår saxofonisten Per ”Ruskträsk” Johansson från Grammisvinnarna Oddjob och turnéer med Bo Kaspers Orkester, Weeping Willows m.fl. Trumpetare är Karl Olandersson från Stockholm Swing All Stars och Stockholm Jazz Orchestra. Vid flygeln sitter Leo Lindberg, landets yngste Monica Zetterlund-stipendiat. Trumslagare är Moussa Fadera som spelat med de flesta från Bernt Rosengren till Miriam Aïda.

Walk Tall är alltså en supergrupp som sätter musiken i jazzens mittfåra med groove, sväng och spelglädje!

 

På scen
Martin Sjöstedt – bas
Karl Olandersson – trumpet
Per ”Ruskträsk” Johansson – saxofoner
Leo Lindberg – flygel

Moussa Fadera – trummor

 

Walk Tall - Yakhal' Inkomo

 

Förband kl. 18.30, ungdomsband från Lunnevads Folkhögskola.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Victor Rydström Quartet

Söndag 13 februari, kl 15:00, Rosenlunds Herrgård

Victor Rydström
Victor Rydström

Victor Rydström är en ung gitarrist som vi kunnat höra tidigare i Ambis Swing Band och Organic Organ Trio. Båda är ungdomliga och talangfulla konstellationer. Nu har Victor gått vidare med en egen kvartett som redan gjort en skiva tillsammans. Musiken som delvis är skriven av Victor, men också har en del standards, är avspänt bluesig och rör sig tydligt i jazzens huvudfåra – mainstream i ordets bästa bemärkelse. Det eleganta gitarrspelet backas upp av pianisten Axel Lilliedahl, basisten Daniel Andersson och trumslagaren Chris Martinsson. Kvartetten är skönt samspelt men ger också utrymme för medlemmarna att visa sina talanger.

 

På scen
Victor Rydström – gitarr
Axel Lilliendahl – piano
Daniel Andersson – bas
Chris Martinsson - trummor

  

 

We See - Victor Rydström Quartet

 

Information

Om du är intolerant mot gluten, laktos eller har diabetes, då kontaktar du Eva Sundell jkpjazz.anmalan@gmail.com eller tfn. 0708 74 09 30 så ska vi ordna med specialkost.

 

Från och med konsertdagen säljs biljetter enbart på Rosenlunds Herrgård. Förutom kontantbetalning finns även möjlighet att Swisha.

 

Evenemanget inleds kl 15:00 med fika i Herrgårdens rymliga köksregioner och musiken börjar kl 15:30.

 

Biljetter  BiljettprisRosenlunds Herrgård
200 kr inklusive fika.
Ingen medlemsrabatt på biljettpriset.


Isabella Lundgren Kvartett ”Look for the silver lining”

Torsdag 17 februari, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Isabella Lundgren
Isabella Lundgren. Foto Elvira Glänte

Isabella Lundgren är tillbaka! Denna gång med ett knippe örhängen från den amerikanska sångboken. Det vill säga sånger som människor förälskat sig i sedan generationer tillbaka, som Fly Me To The Moon, Singin’ In The Rain och What A Wonderful World. Alla som varit med ett tag har säkert minnen förknippade med denna låtskatt, som Isabella Lundgren tar sig an med stor respekt och med sin egen omisskännliga frasering och timbre.

I kvartetten ingår pianisten Carl Bagge, som är en av svensk jazz flitigaste ackompanjatörer och arrangörer. Han har kompat Isabella alltsedan hennes första tid på de svenska scenerna. En tid som föregicks av några år i New York.

Carl Bagges medmusikanter är Niklas Fernqvist på bas och Daniel Fredriksson sitter bakom trummorna. Denna trio som nu bildar Isabella Lundgren Kvartett är sömlöst i samklang med sångerskan.

I jazzhistorien finns flera sång/piano-par som Bill Evans/Monica Zetterlund och Bengt Hallberg/Alice Babs. Carl Bagge och Isabella Lundgren skriver på ett självklart sätt in sig i den historien.

 

På scen
Isabella Lundgren – sång
Carl Bagge – flygel
Niklas Fernqvist – bas
Daniel Fredriksson – trummor

 

Förband kl. 18.30, Leos Kvintett.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Jacob Karlzon Trio

Torsdag 24 februari, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Jacob Karlzon Trio
Jacob Karlzon Trio. Foto Christoph Bombart

Jönköpingsbördige Jacob Karlzon är en av Europas främsta jazzpianister. Han är en virtuos med hela världen som spelplan som nu återvänder till sin gamla hemstad. Jacob Karlzon Trio har funnis i drygt 15 år med varierande medlemmar. Den har varit och är hans viktigaste forum för att utforska och tänja på jazzens genregränser.

Han har vid sidan av trion ackompanjerat Victoria Tolstoy under flera år och varit medlem i Peter Asplunds kvartett men också spelat med internationella storheter som Billy Cobham och Kenny Wheeler. Tidigt i sin karriär var han pianist i Tolvan Big Band.

I trion ingår danske basisten Morten Ramsbøl och trumslagaren Rasmus Kihlberg. Tillsammans hyllar de jazzens improvisatoriska oförutsägbarhet samtidigt som de parar den med popens omedelbara tillgänglighet. Kort sagt, en spännande resa in i musikens sköna, nya värld!

 

På scen
Jacob Karlzon – flygel
Morten Ramsbøl – bas
Rasmus Kihlberg - trummor

 

Förband kl. 18.30, Lewvins Hall.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Vivian Buczek Kvintett ”ROOTS”

Onsdag 9 mars, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Vivian Buczek och Seamus Blake
Vivian Buczek och Seamus Blake.
Foto K Vitolina och M Björk

Vivian Buczek växte upp i ett musikaliskt hem med två polska jazzmusiker. Jazzen blev tidigt ett av hennes språk och efter studier på Musikhögskolan i Malmö uppmärksammades hon mycket snart som en enastående jazzsångerska. Energisk, driven och med en befriande spontanitet.

Idag samarbetar hon med jazzens främsta såväl i Skandinavien som internationellt. För framstående svenska jazzartister som Peter Asplund, Jan Lundgren och Martin Sjöstedt är Vivian ett förstahandsval.

I hennes senaste projekt ROOTS återvänder hon till sina musikaliska rötter, jazz med sväng och blues med svidande melankoli. Kring sig samlar Vivian några av Skandinaviens främsta jazzmusiker. Pianist och arrangör är Martin Sjöstedt, basist Jesper Bodilsen och trumslagare Morten Lund, de båda senare från Danmark. I gruppen ingår också Seamus Blake - en saxofonist med världsrykte. Blake har spelat med storheter som Herbie Hancock och John Scofield. Han är bandmedlem i Mingus Big Band i New York.

 

På scen
Vivian Buczek – sång
Seamus Blake – tenorsax
Martin Sjöstedt – flygel
Jesper Bodilsen – bas
Morten Lund – trummor

 

Förband kl. 18.30, Södra Vätterbygdens Folkhögskolas Storband

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Bag Ladies

Torsdag 24 mars, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Bag Ladies
Bag Ladies

De båda saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson, bördig från Jönköping, träffades redan på 80-talet på Skurup Folkhögskola. Åtskilliga år och utbildningar senare bildade de gruppen Bag Ladies med pianisten Ann Blom. Det manliga inslaget utgörs av basisten Patrik Boman och trumslagaren Henrik Wartel. Båda är veteraner på den svenska jazzscenen.

Bag Ladies musik har sina rötter i den expressiva bebop-traditionen men gruppen förvaltar den med starka inslag av det vackert melodiösa och lyriska. Musiken som skrivs av Catharina Wiborgh och pianisten Ann Blom har ofta balladens form med ett underliggande skönt groove. Men Bag Ladies tar sig också an en och annan standardlåt.

 

På scen
Catharina Wiborgh – altsax
Gunnel Samuelsson – tenorsax och flöjt
Ann Blom – piano
Patrik Boman – bas
Henrik Wartel – trummor

Förband kl. 18.30 TBA

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Lisa Lystam Family Band

Torsdag 31 mars, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Lisa Lystam Family Band
Lisa Lystam Family Band.
Foto Jon Alexandersson

Lisa Lystam och hennes supertajta Family Band är tillbaka! Som från ingenstans dök Lisa och hennes familj upp och tog Sveriges bluesfans med storm. Nu är bandet en lysande stjärna på Europas blues- och rootsscener. De har tänjt på bluesens gränser, gjutit nytt liv i den men behållit dess kärna.

Lisa Lystam är en begåvad sångerska och en charmerande scenpersonlighet. Hon har i pressen blivit omnämnd som det nya stora stjärnskottet inom bluesen. Hennes röst har kraft och driv men också en känslighet för nyanser.

Hon backas upp av fyra killar som utstrålar spelglädje, rutin och charm. Tillsammans med Lisa levererar de en show med fart, energi och spontanitet. ”The new Swedish sensation”, skrev Jefferson Blues Magazine om bandet.

 

På scen
Lisa Lystam – sång och munspel
Fredrik Karlsson – gitarr
Matte Gustavsson – gitarr
Johan Sund – bas
Patrik Thelin – trummor

 

Förband kl. 18.30 TBA

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Agnas Bros.

Torsdag 21 april, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Agnas Bros
Agnas Bros

Agnas Bros. är en jazzkvartett med fyra bröder. Bröderna är nu alla i 20-årsåldern och har spelat ihop i 13 år. Trots sin ungdom har de hunnit samarbeta med Nils Landgren, Jojje Wadenius och Pat Metheny och uppträtt på stora festivaler runt om i Europa, bl. a. Montreux Jazz Festival. De fick Monica Zetterlund-stipendiet 2012 och har tre skivor i bagaget. Bröderna har också var för sig gett ut album och samarbetar regelbundet med andra framstående musiker på den svenska jazzscenen.

Agnas Bros. har lovordats för sitt närmast telepatiska samspel. Musiken är på samma gång mogen och ungdomligt upprorisk. De är alla fyra mycket goda solister men lyckas foga samman sina solistiska insatser till ett fullödigt ensemblespel där de ges stort utrymme att agera fritt.

Namnet Agnas kanske låter bekant? Pappa Urban Agnas har varit solotrumpetare i Stockholms filharmoniska orkester och hördes tillsammans med Tommy Körberg i Stad i ljus.

 

På scen
Kasper Agnas – gitarr
Max Agnas – flygel
Mauritz Agnas – bas
Konrad Agnas – trummor

 

Förband kl. 18.30, Jazzensemble/Small Big Band, Jönköpings Kulturskola

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Iris Bergcrantz Kvartett

Torsdag 5 maj, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Iris Bergcrantz
Iris Bergcrantz. Foto Nadja Hallström

Sångerskan Iris Bergcrantz har kallats en ”Ny svensk jazzsensation” efter lanseringen av hennes senaste album Young Dreams. Albumet blev nominerat till en Danish Music Award för bästa vokaljazz och Musikmagasinet Lira utnämnde det till Årets bästa vokaljazzalbum.

Med albumet och framgångarna i bagaget har Iris Bergcrantz uppträtt på scener i Berlin och London men även Rochester International Jazzfestival i USA. Iris blev med sånggruppen Åkervinda nominerad till en Grammis 2019.

Musiken är inspirerad av jazz och framförs av jazzmusiker men den har också tydlig inspiration av folkmusik och visa. I den musikaliska väven finns också inslag av pop och klassisk impressionism.

I kvartetten ingår musiker som liksom Iris är bosatta i Köpenhamn. Pianist är svenske Calle Brickman som redan som 16-åring inledde sin profesionella musikerbana. Han har bl. a varit huspianist på Jazzhus Montmartre. Basisten Anders Fjeldsted och trumslagaren Andreas Fryland tillhör båda den unga och mycket talangfulla generationen av danska jazzmusiker.

 

På scen
Iris Bergcrantz – sång
Calle Brickman – flygel
Anders Fjeldsted – bas
Andreas Fryland – trummor

 

Förband kl. 18.30, ALIBI

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Oddjob

Torsdag 12 maj, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Oddjob
Oddjob. Foto Per Kristiansen

Publikhyllade och kritikerhyllade – hittills 3 Grammisar. Oddjob har under drygt tjugo år ständigt tagit nya grepp om jazzen här hemma och ute i världen. De har blåst nytt liv i allt från barnmusik till folkmusikens kulning och Clint Eastwoods filmmusik.

På skiva och konserter har de botaniserat i husgudarna Weather Reports 70-talsmusik, underhållit barnen med Jazzoo och inspirerats av svensk folkmusik på grammisbelönade ”Folk”. På deras senaste album ”Kong” hörs spännande österländska toner som kongenialt smälter samman med det oddjobska konceptet – vackert, svängigt och spännande.

De fem musikerna kan alla bjuda på svindlande soloutflykter men det är det telepatiska samspelet och den häftiga gruppdynamiken som är Oddjobs adelsmärke. ”Förförisk musik av bästa märke”, skrev en recensent.

 

På scen
Goran Kajfeš - trumpet
Per ”Ruskträsk” Johansson - altsax, flöjt, basklarinett
Daniel Karlsson - flygel, orgel
Peter Forss- kontrabas och elbas
Lars Skoglund – trummor

 

Förband kl. 18.30, KUNGEN JAZZ.

 

Biljetter  BiljettprisSPIRA Caféscenen
Medlem 250 kr
Ordinarie pris 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 70 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Medlemserbjudande om konsert

Som medlem i Jönköpings Jazzklubb erbjuds du rabatterat biljettpris på konserten med Johan Stengård Big Band.
Information om biljettköp till konserten kommer skickas till alla medlemmar i Jönköpings Jazzklubb.

Observera nytt datum på konserten med Johan Stengård Big Band.

Konserten med Stockholm Swing All Stars är dessvärre inställd.

 

Johan Stengård Big Band

Söndag 24 april, kl 16:00, Jönköpings Teater

Johan Stengård
Johan Stengård

Säg den jazzmusiker som inte drömt om att någon gång vara med i ett storband och spela originalarrangemang av amerikanska stjärnarrangörer som Nelson Riddle, Billy May, Neal Hefti eller Quincy Jones.

Kapellmästaren Johan Stengård, tenorsaxofonist med förflutet i många storband och en solistkarriär som spänner över många decennier, är inget undantag. Han brinner för att storbandstraditionen skall leva vidare. Så det är kanske inte överraskande att han bestämt sig för att samla ihop ett gäng likasinnade musiker som vill spela originalarrangemang från USA.

Gästartist: Patrik Lundström


Livestream från Jönköpings Jazzklubbs YouTube-kanal

Ett antal konserter har det senaste året livestreamats på Jönköpings Jazzklubbs YouTube-kanal.

En sammanställning med länkar till konserterna hittar du här.

 


 

0709 64 68 34
jkpjazz@gmail.com

© Jönköpings Jazzklubb