Program

Program för hösten 2020

Biljettlänkar saknas till samtliga konserter förutom konsert den 26 november som är på Jönköpings Teater.

Biljettlänkarna beräknas vara klara 13 augusti.

 

Information angående biljettköp och begränsning av antal platser


Second Line Jazzband

Tisdag 8 september, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Second Line Jazzband
Second Line Jazzband

Second Line Jazzband bildades 1989, då de flesta medlemmar var tonåringar. Idag är fortfarande tre av bandets sex originalmedlemmar kvar. Ganska snabbt har Second Line etablerat sig som ett av Europas mest populära traditionella Jazzband.

Second Line Jazzband har spelat på klubbar och festivaler, radio och TV i Storbritannien (England, Skottland, Nordirland och Wales), Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien, Schweiz, Lettland, Danmark, Finland, Norge och naturligtvis Sverige. På många ställen har bandet blivit absoluta publikfavoriter och slagit publikrekord gång på gång.

Second Line Jazzbands popularitet kanske beror på musikernas förmåga att växla stil, repertoar och musikaliska riktningar under en konsert, utan att allt för mycket tumma på de New Orleanska influenserna. Med en repertoar som spänner mellan Bunk Johnson och Kid Ory till Bob Dylan, via Louis Prima och Irving Berlin, blues och gospel, skapar dessa, ännu relativt unga musiker, en spänningskänsla som man sällan förknippar med musikformen.

Line up

Jesper Albrektsson -trumpet & sång
Niklas Carlsson - trombone & sång
Olof Skoog - saxofoner, klarinett & sång
Hampus Andersson - gitarr
Per Bach - kontrabas
Johan Horner - trummor

 

Förband kl. 18.30 är musikstuderande ungdomar från Sommenbygdens Folkhögskola.

 

Biljetter släpps 13 augusti


Bonita & The Blues Shacks

Torsdag 24 september, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Bonita & The Blues Shacks
Bonita & The Blues Shacks

Bonita & The Blues Shacks är ett av Europas ledande blues- och soulband. Under mer än tre årtionden har tyska The Blues Shacks spelat sin unika mix av blues och soul över hela Europa och USA.

Den själfulla sångerskan Bonita Niessen från Sydafrika och det tyska bandet förklarar sin djupa kärlek och respekt för amerikansk blues och soul. Musiken baseras på arvet efter den afroamerikanska musik som hade sina glansdagar från mitten av 1950-talet till slutet av 1960-talet. Denna kväll bjuds det på allt från Chicagoblues och rockabilly till soul. Det vill säga Rhythm & blues, musik som smittar av sig och sprider glädje.

The Blues Shacks bildades 1989 av gitarristen Andreas Arlt och har spelat mer än 3 000 konserter världen över och tagit emot en rad prestigefyllda priser för sin genuina och glädjefyllda musik. Sedan fem år samarbetar The Blues Shacks med Bonita Niessen som gjort sig en karriär som soul- och popartist i Tyskland.

 

Line up

Bonita Niessen – sång
Michael Arlt – sång och munspel
Andreas Arlt – gitarr och sång
Fabia Fritz – piano och orgel
Henning Hauerken – bas
Andre Werkmeister – trummor

 

Förband kl. 18.30 är musikstuderande ungdomar från Sommenbygdens Folkhögskola.

 

Biljetter släpps 13 augusti


Rigmor Gustafsson Quartet

Torsdag 1 oktober, kl 19:30, Kulturhuset Spira, Teatersalongen

Rigmor Gustafsson
Rigmor Gustafsson. Foto Joel Nilsson

Rigmor Gustafsson är Sveriges mest framgångsrika jazzsångerska sedan Monica Zetterlunds daga. Hon har vunnit Grammis och tre av hennes album har sålt guld. Unikt för en jazzartist.

Rigmor Gustafsson har fått Kungliga Musikaliska akademiens Jazzpris, sjungit på Nobelfesten och vid hovet. Som få jazzartister förenar hon högsta musikaliska kvalitet med popularitet. Rigmor Gustafsson har genom åren samarbetat flitigt med trombonisten Nils Landgren men också den kanadensiske pianisten Jacky Terrason och symfoni-orkestrar. Idag har hon hela världen som arbetsfält. Nu är det dags för ett återbesök i Jönköping. Repertoaren är en blandning av eget material i samarbete med Lina Nyberg och Anders Lundin och melodier av favoritkompositörer som Joni Mitchell, Kate Bush och, kanske, Michel Legrand. I sällskap har hon sina favoritmusiker sedan många år. Vid pianot sitter Jonas Östholm, kontrabasen sköts av Martin Höper och bakom trummorna sitter Chris Montgomery. Rigmor Gustafsson – sång Jonas Östholm – piano Martin Höper – bas – trummor

    

Line up
Rigmor Gustafsson – sång
Jonas Östholm – piano
Martin Höper – bas
Chris Montgomery – trummor

 

Förband kl. 18:30 är Habo Kulturskolas Ungdomsband.

 

Biljetter släpps 13 augusti

 


Elisabeth Melander JazzAppear

Torsdag 8 oktober, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Elisabeth Melander
Elisabeth Melander

Elisabeth Melanders senaste album Reflections Of A Voice har inneburit comeback för en artist som funnits på den svenska och internationella musikscenen i mer än trettio år. Albumet uppmärksammades stort i USA och har lett till vidsträckta turnéer i sällskap med fem mycket framstående och rutinerade jazzmusiker.

Elisabeth Melander har en stor bredd som sångerska. Hon har sjungit visor, gospel och soul men är främst jazzsångerska. Som sådan startade hon den första sångutbildningen för jazz- och rocksång på Musikhögskolan i Malmö. Som pedagog har hon också nu senast startat den första jazzutbildningen i Vietnam.

Hennes JazzAppear består av fem mycket rutinerade och framgångsrika jazzmusiker. Stjärntrumpetaren Anders Bergcrantz turnerar över hela världen. Pianisten Håkan Rydin har spelat med Thad Jones, Red Mitchell och Arne Domnérus bland andra. Trummisen Lars Beijbom ledde under många år svensk-danska Beijbom-Kroner Big Band tillsammans med danske trombonisten Erling Kroner. Saxofonisten Inge Petersson Lindbäck är medlem av Tolvan Big Band. Basisten, Göran Schelin med rötter i Jönköping, har bland annat vunnit utmärkelsen Jazz i Sverige med en av sina grupper.

 

Line up
Elisabeth Melander – sång
Anders Bergcrantz – trumpet och flügelhorn
Inge Petersson Lindbäck – tenor- och sopransax
Håkan Rydin – piano
Göran Schelin – bas
Lars Beijbom – trummor

 

Förband kl. 18.30 är Södra Vätterbygdens Folkhögskolas Storband

 

Biljetter släpps 13 augusti


Elvira & Martin

Söndag 18 oktober, kl. 15:00, Rosenlunds Herrgård

Elvira och Martin
Martin Carlsson och Elvira Seger

Elvira & Martin är den småländska Saxofon- och gitarrduon som blandar traditionella och nya melodier med jazz- och folkmusik.

Både sopransaxofonisten Elvira Seger och gitarristen Martin Carlsson har sina rötter i Småland, men deras musikaliska vänskap och samarbete började när de båda studerade vid musikhögskolan i Piteå. Numera ägnar de sig åt musik på heltid. Elvira leder bland annat det uppmärksammade projektet Symphy’o med ett stort antal unga musiker.

Evenemanget inleds kl 15:00 med fika i Herrgårdens rymliga köksregioner och musiken börjar kl. 15:30. Om du är intolerant mot gluten, laktos eller har diabetes, då kontaktar du Eva Sundell jkpjazz.anmalan@gmail.com eller på tfn. 0708 74 09 30 så ska vi ordna med specialkost.

Från och med konsertdagen säljs biljetter enbart på Rosenlunds Herrgård, där möjlighet finns att betala via Swish.

 

Biljetter släpps 13 augusti


Kristin Korb Trio med Karl-Martin Almqvist

Torsdag 22 oktober, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Snorre Kirk, Kristin Korb och Magnus Hjort
Snorre Kirk, Kristin Korb och Magnus Hjort

En sjungande basist med ett skönt driv i både sin sång och i sitt basspel – det är amerikanskan Kristin Korb, bosatt i Danmark.

I hennes trio hör vi Magnus Hjort på piano och norsk-danske trumslagaren Snorre Kirk. Båda välkända för Jönköpings jazzälskare när de gästat oss med Snorre Kirk Sextett. Kristin Korb Trio blir för aftonen en kvartett med gästande saxofonisten Karl-Martin Almqvist, till vardags medlem i Danska Radions Big Band. Den här kvartetten kommer med driven professionalitet och stor spelglädje att förklara sin kärlek till jazzens standardrepertoar.

Musikerna har samarbetat i många år och med sin fantastiska samspelthet, individuella skicklighet och sitt val av en populär repertoar har de blivit publikfavoriter i både Danmark och Sverige. Kristin Korb flyttade till Danmark 2011 och med sin gedigna bakgrund som musiker etablerade hon sig snabbt på den danska och nordiska jazzscenen. I USA studerade hon för Ray Brown, basist i Oscar Peterson Trio, och gjorde också sitt första album som sångerska tillsammans med honom.

  

Line up
Kristin Korb – sång och kontrabas
Karl-Martin Almqvist – tenorsaxofon
Magnus Hjort – piano
Snorre Kirk – trummor 

 

Förband kl. 18.30 är Small Big Band från Jönköpings Kulturskola.

 

Biljetter släpps 13 augusti


Kathrine Windfeld Big Band

Torsdag 5 november, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Kathrine Windfeld
Kathrine Windfeld. Foto Stephen Freiheit

Danskan Kathrine Windfeld har snabbt vunnit rykte om sig som ett av de hetaste namnen på den europeiska jazzscenen.

Efter studier i Malmö och Köpenhamn startade hon sitt storband innan hon fyllt 30. Storbandet består av unga, mycket skickliga musiker som kommer från Danmark, Sverige och Norge. Hennes och storbandets första album Aircraft vann en dansk Grammis. Efter det andra albumet Latency spred sig ryktet om Kathrine Windfeld Big Band över Europa och över Atlanten med lysande recensioner i The Guardian, Le Monde och Down Beat. Hon har inbjudits att arrangera för storband som Danmarks Radios Big Band och Bohuslän Big Band. Senast uppmärksammades Kathrine Windfeld i England där hon mottog Rising Stars Award. Med den utmärkelsen följer en inbjudan för henne och storbandet att spela på sju stora festivaler runt om i Europa. Och naturligtvis toppas en sådan turné med ett gästspel på Jönköpings Jazzklubb!

 

Förband kl 18:30 är Rickman Lidgren Kvintett

Rickman Lidgren Kvintett
Lovisa Lidgren och Albin Rickman

Kvintetten består av sångaren Lovisa Lidgren från Tranås och Saxofonisten Albin Rickman från Habo, båda stipendiater av Jönköpings Jazzklubbs Ungdomsstipendium 2019.

Tillsammans har de med sig ett urval av jazzstudenter från Musikhögskolan i Malmö.

Gruppen kommer spela Standards från ”The American Songbook”, såväl sakta lunkande Saxballader som snabba Bebopteman och ”scat-solon”.

  

Biljetter släpps 13 augusti


Simon Berggren Trio

Söndag 15 november, kl. 15:00, Rosenlunds Herrgård

Simon Berggren Trio
Simon Berggren Trio

Modern pianojazz som är lyrisk och drömsk.

Simon Berggren är en mångsidig pianist som i sitt musicerande spänner från solokonserter i kyrkor till att vara medlem i MaiGroup, en internationell fusiongrupp som spelat med stjärnor som saxofonisten Charles Loyd och David Crosby (Crosby, Stills, Nash & Young).

Simon Berggren Trio är en klassisk pianotrio där de tre medlemmarna upplever att något unikt skapas vid deras möten. De förenas av en längtan efter frihet i musiken, en frihet som aldrig får bli kravfylld eller kväva det vackra och enkla.

Det finns ofta en närhet till det lyriska och drömska i trions musik.

 

Line up

Simon Berggren - piano
Arvid Jullander - bas
Jonas Bäckman - trummor

  

Evenemanget inleds kl 15:00 med fika i Herrgårdens rymliga köksregioner och musiken börjar kl. 15:30. Om du är intolerant mot gluten, laktos eller har diabetes, då kontaktar du Eva Sundell jkpjazz.anmalan@gmail.com eller på tfn. 0708 74 09 30 så ska vi ordna med specialkost.

Från och med konsertdagen säljs biljetter enbart på Rosenlunds Herrgård, där möjlighet finns att betala via Swish.

 

Biljetter släpps 13 augusti


Champian Fulton Trio

Torsdag 19 november, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Champian Fulton
Champian Fulton

Sångerskan och pianisten Champian Fulton har gjort en spikrak karriär. Hon upptäcktes redan som tioåring med trumpetaren Clark Terry som mentor.

New Yorks Birdland och Lincoln Center är hennes hemmascener när hon inte är på turné världen över. Amerikansk press har uppmärksammat Champian Fulton stort både som sångerska och pianist, Rising Star 2014, Female Vocalist of the Year 2017 och Pianist of the Year 2019. Hennes repertoar är The Great American Songbook inspirerad av Dinah Washington och Sarah Vaughan som sångerska och hennes lekfulla och eleganta pianospel har inspirerats av Errol Garner och Art Tatum. Oftast framträder hon med en trio men Champian har genom åren samarbetat med stora saxofonister som Scott Hamilton och Frank Wess. I sällskap har Champian Fulton två av Skandinaviens främsta jazzmusiker, Hans Backenroth på bas och Kristian Leth bakom trummorna.   

 

Line up
Champian Fulton – sångng och piano
Hans Backenroth – bas
Kristian Leth – trummor

 

Förband kl. 18.30 är Södra Vätterbygdens Folkhögskolas Storband och Swinging New Big Band från Jönköpings Kulturskola.

 

Biljetter släpps 13 augusti


New Places Orchestra med Ebbot

Torsdag 26 november, kl. 19:00, Jönköpings Teater

New Places Orchestra med Ebbot
New Places Orchestra med Ebbot

Sångaren Ebbot förknippar många med internationellt framgångsrik progressiv pop – The Soundtrack of Our Lives och Union Carbide Productions. Andra minns honom från tv-program som Så Mycket Bättre och Ebbots Ark. Men här möter vi den kaftanklädde och karismatiske sångaren tillsammans med Håkan Broströms 20 man starka New Places Orchestra.

När samarbetet inleddes 2013 lät inte framgången vänta på sig. Ebbots musik i Håkans kraftfulla arrangemang har hörts på Fasching, Nefertiti och jazzfestivaler som Ystad International Jazz Festival. New Places Orchestra har backat upp de mest skilda artister från Tommy Körberg till Doggelito.

När Håkan Broström startade sitt storband 2010 var en tanke just att, som bandnamnet antyder, prova nya och oväntade samarbeten. Storbandets sättning varierar men där återfinns alltid våra främsta jazzmusiker. Håkan Broström har som den framstående saxofonist han är spelat med ”alla” från Peps Persson till Herbie Hancock. Till vardags leder han saxsektionen i Norrbotten Big Band.

 

Förband kl. 18.30 är Erik Köhl & Friends

 

Biljetter  BiljettprisJönköpings Teater
Ordinarie pris 350 kr
Medlemmar 300 kr
Ungdom upp till 20 år eller 30 år
med studerande-legitimation 85 kr
Biljettpriserna är exklusive serviceavgift


Carl Bagge Sextett

Torsdag 3 december, kl. 19:30, Kulturhuset Spira, Caféscenen

Carl Bagge
Carl Bagge

Georg Riedel har låtit sig inspireras av saxofonisten och kompositören Benny Golson och skrivit ny musik i god 50-talsanda för en sextett. Han bad pianisten Carl Bagge sätta ihop sextetten men hade bestämda önskemål om vilka musiker som skulle ingå.

Inspiratören Benny Golson ingick i Art Blakeys Jazz Messengers och har skrivit standards som I Remember Clifford och Blues March. Riedels nyskrivna musik är alltså väl förankrad i jazzhistorien – svängig och medryckande och med de harmoniska och formmässiga underfundigheter som är hans signum. Carl Bagge är en av svensk jazz flitigaste musiker och arrangörer. Han har ett brett musikaliskt spektrum och har haft samarbete både med Robyn och Ann-Sofie von Otter. De senaste åren har han med sin trio kompat stjärnskottet Isabella Lundgren. I trion ingår Niklas Fernqvist på bas och Daniel Fredriksson på trummor. De tre blåsare som Georg Riedel föreslog är alla starkt efterfrågade för sina stilsäkra tolkningar av jazz oavsett genre eller ålder. De två saxofonisterna är Amanda Sedgwick på altsax och Per ”Texas” Johansson på tenorsax. Valet av trumpetare föll på Tobias Wiklund. Vi möter alltså musik skriven av svensk jazz ständigt kreative ålderman, inspirerad av en amerikansk legendar och framförd av de främsta i en yngre generation.

 

Line up
Carl Bagge – piano
Amanda Sedgwick – altsax
Per ”Texas” Johansson – tenorsax
Tobias Wiklund – trumpet
Niklas Fernqvist – bas
Daniel Fredriksson – trummor

 

Förband kl. 18.30 är Double swingin´ Scat singin´

 

Biljetter släpps 13 augusti

 


Av- och ombokningsskydd t.o.m. 31 december 2020

Regler av- och ombokningsregler, samt placering, med anledning av Coronapandemin

I varje biljettköp som genomförs fram till och med 31 december 2020, ingår av- och ombokningsskydd till samtliga konserter som arrangeras av Jönköpings Jazzklubb. Ombokning erbjuds fram till och med dagen före bokad föreställning till annan konsert, alternativt byte av biljetterna mot ett presentkort/tillgodokvitto. Inga läkarintyg nödvändiga. I det fall en föreställning/konsert är inställd får du som kund dina pengar tillbaka

 

Utöver aktuell begränsning på antal personer i publiken, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, justeras även placeringen på sittplatserna. För att skapa mellanrum mellan varje sällskap nyttjas varannan rad. Och minst en stol behålls tom mellan varje sällskap.

  

Regeringens beslut kring allmänna sammankomster

Med anledning av Covid-19 och förbudet mot allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, så släpps endast 50 biljetter till respektive konsert

 

0709 64 68 34
jkpjazz@gmail.com

© Jönköpings Jazzklubb